27/6/10

Η αναληθοφάνεια

Δηλαδή αν ήταν ταινία το ματς θα έληγε και 4-2; Όχι, γιατί αν ήταν ταινία μπορεί μεν το 3-1 να είχε γραφτεί στο 66΄, αλλά καμία ταινία δεν θα επαναλάμβανε αντεστραμμένο το σενάριο: δοκάρι, πέρασε - δεν πέρασε τη γραμμή, μετρά - δεν μετρά το γκολ. Δεν θα το επαναλάμβανε γιατί θα φοβόταν πως θα την πάρουν με τις πέτρες για έλλειψη αληθοφάνειας.
Αλλά ποιός είπε ότι η αλήθεια είναι πάντα αληθοφανής, ποιός είπε ότι η ίδια η ζωή είναι αληθοφανής; Αν η ζωή είναι αυτό το παράξενα γοητευτικό πράγμα που κινείται στο μεταίχμιο πραγματικότητας και φαντασίας, το ποδόσφαιρο είναι το προνομιακό πεδίο άνθησης αυτής της γοητείας, αυτής της αμφιβολίας για το τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, το ποδόσφαιρο είναι το προνομιακό πεδίο γέννησης νέων μύθων και διαιώνισης παλιών.
Γιατί στη φάση του γκολ του Λάμπαρντ που δεν μέτρησε, μπορεί να γεννιούνται ερωτήσεις για το που τελειώνει το διαιτητικό λάθος ως μέρος του παιχνιδιού και που αρχίζει το ξερό σκάνδαλο, μπορεί να γεννιούνται ερωτήσεις για το που τελειώνουν τα όρια της αλανιάς του τερματοφύλακα ως μέρος του παιχνιδιού και που αρχίζει το παντελώς unfair play (ή εν πάση περιπτώσει τι νόημα έχει τελικά το fair play), αλλά δεν γεννιέται καμία ερώτηση για το ποιός είναι ο μεγάλος ναός του αναληθοφανούς και η μεγάλη γεννήτρια των αναμνήσεων: το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπότε μήπως πρέπει να αφήσουμε τις σκέψεις περί fair play εκεί που τις άφησε κι ο μέγιστος Henry και να σκεφτούμε μήπως η τεχνολογία πρέπει να μπει στο γήπεδο και τις αποφάσεις των διαιτητών; Μήπως όμως αυτό θα κατέστρεφε τις (αν)αληθοφανείς αναμνήσεις μας και μήπως αυτός είναι ο κύριος λόγος που ανησυχεί τον ευγενή κο Μπλάτερ και αντιστέκεται στην βοήθεια της τεχνολογίας στα μεγάλα τουρνουά; Αν και το τελικό αποτέλεσμα στον συγκεκριν]μένο αγώνα μόνο ψέμα δεν θα είναι: τα golden boys του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν αξίζουν μία όταν δεν κρύβονται πίσω από τους μύριους ξένους του αγγλικού πρωταθήματος και οι πιτσιρικάδες της Γερμανίας δείχνουν να πιστεύουν οτι είναι ικανά να απαντήσουν σε ένα γκολ βάζοντας άλλα δυο, έτσι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ακόμα και σε περίπτωση αδίκησης του αντιπάλου.

ΥΓ: πολύ ωραίο το μπλογκ σας παίδες, χαίρομαι που σας πέτυχα! Θωμάς

Antwnhs είπε...

Συμφωνό απολύτος. Η μεγαλύτερη δικαιολογία είναι αυτή που ακούω για την τεχνολογία ως μέρος του παιχνιδιού. Ενά από τα πράγματα που χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο είναι το λάθος των διαιτήτων και το γεγονός οτι μπορούνε να δούνε ή οχι κάποια πράγματα αλλά και επίσης η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών να τους ξεγελάσουνε. Συνέβαινε στις αλλάνες , συμβαίνει και τώρα. Όμως αυτό είναι που ξεχωρίζει το ποδόσφαιρο και για αυτό έχουνε δημιουργηθεί όλοι αυτοί οι μύθοι που τους συζητάμε ακόμα και τώρα...

όσο για τους άγγλους..απλά πάθανε ότι τους άξιζε από τους ποδοσφαιριστές του πιο κερδοφόρου πρωταθλήματος -πλέον- στην ευρώπη..

Jean Claude Vit Am είπε...

Ρε παιδιά αυτή είναι η γοητεία του ποδοσφαίρου,εκεί που η Αγγλία θα μπορούσε να ισοφαρίσει μέσα σε 6' το το 2-0 εγινε το 3-1.ΑΛΛΑ Ενα μεγάλο μπράβο στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομπσπονδία που έδω και 12 χρόνια έχει θεσπίσει τους αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη στελέχωση των αγγλικών ομάδων με ποδοσφαιριστές που είναι "ξένοι" (εκτός EU). Όρια ηλικίας, προ-απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών (και από ένα -μεγάλο- ποσοστό και πάνω) με την Εθνική κπλ. Έτσι, η English F.A έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει πάρα πολύ το Αγγλικό Πρωταθλημα με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στα 2-3 κορυφαία Ευρωπαικά. ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ αν στηριζόταν στα ΤΑΓΑΡΙΑ τους Ιθαγενείς (Εγγλέζους) θα βλέπαμε θέαμα όπως αυτό που παρακολουθούμε τώρα στη ΝΕΤ. Ένα μάτσο μέτριοι χοντρομπαλάδες pub-lads (μπιρόβιοι κολλητοί σε pub).Όπως ανεξάρτητα αποτελέσματος κυμαίνονται και οι αμειβές των bully Άγγλων δρεπανιφόρων ξυλοκόπων που χωρίς την "ανάμειξή" τους με τους ξένους στην PremierLeague θα πληρόνονταν με πενταροδεκάρες και θα μάζευαν ακόμα μούσμουλα πάνω από τα δέντρα.

Dementia_Inc είπε...

Oh the drama!