7/6/10

Σημασία έχει το γκαζόν

Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η Αργεντινή του Riquelme.

Ήταν η ομάδα που φερόταν στην μπάλα με τρυφερότητα και σεβασμό, που δεν τη σήκωνε από το έδαφος χωρίς σοβαρό λόγο. Ο Στόχος ευγενής: να μην διαταράξει άσκοπα την ιερή και αιώνια σχέση της σφαίρας με το γκαζόν, βάση της οποίας διαχωρίζονται οι ποδοσφαιριστές από τους δεκαθλητές με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή.

Ουσιαστικά διαχωρίζονται οι μεγάλοι παίχτες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αθλήματος από τους τυφεκιοφόρους στρατιώτες που συμπληρώνουν τις "γραμμές" συνεισφέροντας μύες, ταχύτητα, έκρηξη και πνευμόνια. Φυσικά δεν υπονοείται οτι οι δεύτεροι είναι περιττοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι όμως άφρονες, βέβηλοι, απαίδευτοι ή απλά κατσίκια.


Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι εραστής του γνήσιου νοσταλγείς τον άσχημο Juan Roman και την Αργεντινή του 2006, ακόμα και αν έμεινε δίχως στέμμα. Αν μη τι άλλο επειδή ήταν η χαρά του γκαζόν. Το ποδόσφαιρο χωρίς φτιασίδια. Η συρτή πάσα των 10 μέτρων που διατηρεί την κατοχή.

Είναι ίσως γραφτό σε μια εποχή που η ανθρωπότητα παρακμάζει αναζητώντας αξίες και πρότυπα, το πρώτο mundial στην Αφρικανική ήπειρο - εκεί που άρχισαν όλα - να σημαδευτεί από την θριαμβευτική επιστροφή στις ρίζες.

Γιατί στο φετινό mundial υπάρχει μια ομάδα που έχει τα φόντα να στεφθεί πρωταθλήτρια παίζοντας ακριβώς αυτό το πρωτόγονο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο κατοχής της σφαίρας και διατήρησης της ιερής σχέσης που έχει αυτή με το γκαζόν - γιατί θυμήσου: σημασία έχει το γκαζόν.

O Xavi Hernandez είναι ένα θεόρατο ποδοσφαιρικό μέγεθος. Και έχει δίπλα του τον αρτίστα Andres Iniesta. Και διατηρούν την κατοχή. Κυρίως επειδή μπορούν - αλλά και για λόγους προσωπικής ηθικής.

Γιατί απέναντι στο τρομαχτικό φαινόμενο της εντροπίας, οι διαχειριστές κάθε συστήματος οφείλουν να επιστρέψουν στις αρχές: Η λύση είναι στη σπηλιά.


Και η Ισπανία θα διεκδικήσει στην Αφρική το τρόπαιο παίζοντας ακριβώς αυτό: Το ποδόσφαιρο της σπηλιάς.

7 σχόλια:

Κώστας είπε...

Πωρώνομαι ήδη με την αναβίωση του ιστορικού μπλογκ. Θα παρακολουθώ ανελλιπώς μάγκες.

Ανώνυμος είπε...

άκουσα χθες από τον τσάρλυ και το θέμη (μη ρωτήσει κανείς ποιοι είναι αυτοί - θα πέσει σφαλιάρα) ότι ξαναχτύπησε ο ινιέστα σε ένα φιλικό που δώσανε. γκαντεμιά.

γιώργος ν.κόσμος.

Dementia_Inc είπε...

Μεγάλο Ποστ για τους Διόσκουρους..

Giacomo Turner είπε...

Γιώργη όντως χτύπησε στο τελευταίο φιλικό αλλά δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σε τέτοια σοβαρά θέματα επεμβαίνουν και ανώτερες δυνάμεις, για την προστασία του αθλήματος.

mihos είπε...

Επειδή μίλησες για συρτές πάσες 10 μέτρων να σου θυμήσω τον Πλατινί με 30μετρες συρτές δυνατές ασίστ κουτουπιέ. Πο, πο, πο, πο, πο.

Το γκαζόν είπε...

@ mihos: Πο, πο, πο, πο, πο

lazopolis είπε...

Σε κάθε αξιακό σύμπαν, αλλά κυρίως στο αξιακό σύμπαν όπου μεσουρανεί η επαφή της μπάλας με το γκαζόν, ο κάθε Πλατινί είναι απλώς μια σκιά στην αιώνια Πλατωνική σπηλιά: πρόκειται φυσικά για τη σκιά του Ζιζού!